De Museumfabriek – Het familiemuseum van Twente - te Enschede

De Vlinderfabriek

 • DATUM Zondag 3 juli 2016
  tot en met
  Zondag 4 september 2016
 • LOCATIEMuseum TwentseWelle

Museum TwentseWelle presenteert deze zomer de Vlinderfabriek, een echt familie-uitje met verpoppende rupsen, rondfladderende vlinders, kasten vol met vlinderverzamelingen en veel activiteiten. Hier zie je het hele groeiproces van ei tot vlinder!

Vlindertuin

In de binnentuin van het museum is een heuse vlindertuin gecreëerd waar de verpopte diertjes worden geplaatst. Nadat ze als vlinder uit de cocon zijn gekropen kunnen ze in de vlindertuin rondvliegen. Is het echter kouder dan 20 graden blijven de vlinders lekker warm op beschutte plekjes zitten en zie je er niet zoveel vliegen. Helaas kunnen ook wij het weer niet sturen.....

Je kunt de vlindertuin niet in maar vanaf onze glazen wand kun je prachtig kijken. Tijdens de vlindercursus is het enige moment dat je onder begeleiding van de 'rupsoloog' de tuin wel kunt betreden. 


Zijderupsen

Natuurlijk mogen de zijderupsen niet ontbreken. Voor deze rups is een speciale voorziening gebouwd waar zij zich met hun zijden draden kunnen inspinnen. Naast deze kraamkamers met levende dieren zijn in De Vlinderfabriek veel tropische en lokale vlinders te zien uit de collectie van het voormalige Natuurmuseum Enschede.
Rupsoloog en Vlinderlab

Iedere dag worden de rupsen en vlinders verzorgd tussen 14.00 en 16.00 uur. Medewerkers van het museum (die we met een knipoog ‘rupsologen’ noemen) verzorgen dan de dieren en geven ook uitleg en wie dat wil kan een rups over zijn hand laten kruipen of deze bestuderen onder een microscoop. 

Ook vind je in de Vlinderfabriek een tekentafel met mooie kleurplaten van vlinders en rupsen en je kunt origamivlinders vouwen, die je mee naar huis mag nemen. 


Op donderdagmiddag geven onze rupsologen in het Vlinderlab een klein college en kunnen zij jouw meegebrachte rupsen en vlinders determineren. Samen met de rupsoloog bekijk je de expositie en vlindertuin en bekijk je als een echte wetenschapper bijzondere preparaten onder een microscoop. 


Workshops

Iedere dinsdag en zondag worden knutselworkshops voor kinderen georganiseerd. Je maakt bijvoorbeeld een voederpot, vlinderkast of glasvlinder. Ook kun je mee met onze rupsoloog nachtvlinders spotten of een heuse vlindercursus volgen. 


Van 2 juli t/m 4 september 2016


Bijdrage Vrienden

De Vlinderfabriek is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Vriendenvereniging van TwentseWelle. 

 • DATUM Zondag 3 juli 2016
  tot en met
  Zondag 4 september 2016
 • LOCATIEMuseum TwentseWelle