De Museumfabriek – Het familiemuseum van Twente - te Enschede

Over Museum TwentseWelle

TwentseWelle is een museum waar verleden, heden en toekomst probleemloos met elkaar worden verbonden; een museum waar jezelf aan de slag gaat; waar je je verwondert en waar je geïnspireerd raakt. Een museum waar de verbeelding aan de macht is.

De museumfabriek

Bij TwentseWelle ontdek je de toekomst. Dat doe je door te zien, maken, leren, spelen, denken, werken, experimenteren en dromen. TwentseWelle is zowel een laagdrempelig familiemuseum als een professionele ontmoetingsplek. Het vernieuwde TwentseWelle gaat over creëren en over onverwachte combinaties en over hoe en waarom we vorm en betekenis geven aan onze wereld. Het is daarmee een ware museumfabriek.


TwentseWelle ontstond in 2008, door de fusie van museum Jannink, het Natuurmuseum Enschede en het Van Deinse Instituut. De collecties van die drie instellingen en de bruiklenen van de Oudheidkamer Twente zetten we in om te vertellen over de meest menselijke van onze kwaliteiten: onze verbeeldingskracht. Dat is de bron, of anders gezegd de ‘welle’, waarmee wij vorm en betekenis geven aan onze wereld.

 


Een podium voor verbeeldingskracht

Museum TwentseWelle is niet enkel een natuurhistorisch museum, of kunstmuseum, oudheidkamer of techniekmuseum; TwentseWelle is het allemaal en allemaal tegelijkertijd. We verbeelden telkens andere fenomenen en principes. Zo bouwen we voort aan ons nieuwe museum dat een podium is voor de menselijke verbeeldingskracht.


Twee keer per jaar, in de schoolvakanties, start een nieuw programma die de grenzen van de disciplines overschrijdt.  TwentseWelle kiest radicaal voor een museum waar iedereen mee kan doen. 


Strategische samenwerkingen

Om het museum telkens te laden met nieuwe programma’s gaan we strategische samenwerkingen aan. We werken  met wetenschappers en kunstenaars van de Universiteit Twente, Saxion Hogeschool en de kunstacademie AKI. Ook worden ruimtes ingericht waar partnerinstellingen lezingen, cursussen, brainstorms, productpresentaties, openbare experimenten en kleine festivals kunnen organiseren. Daarmee keert het museum terug naar de wortels van een ‘leer- en weetkring’, in de traditie van de 18e-eeuwse Verlichting. Verleden, heden en toekomst grijpen ineen. Museum TwentseWelle wordt een laagdrempelig museum zoals we dat in Nederland nog niet kennen. Jong en oud, professioneel en amateur, hoog en laag opgeleid, hier ontmoeten we elkaar.