De Museumfabriek – Het familiemuseum van Twente - te Enschede

MuseumJeugd Universiteit Bewegende Colleges

  • DATUMZondag 15 september 2019
  • TIJD10:30
  • LOCATIEDe Museumfabriek

Ben jij een echte wijsneus? En wil je meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou! Tijdens de collegereeksen vertellen echte wetenschappers wat je altijd al had willen weten. Dit najaar gaat een nieuwe reeks van start in De Museumfabriek: Bewegende Colleges!  

In Bewegende Colleges kom je van alles te weten over bewegen. Hoe bewegen we in het heelal, hoe beweegt een sporter met tips uit de natuur, hoe beweeg je in de achtbaan en wat beweegt er in ons lichaam.


Colleges


Waarom word ik duizelig in de achtbaan?

Locatie: De Museumfabriek

Type: hoorcollege

Datum: 15 september 2019 10:30 uur

Een heftige manier van bewegen is in de achtbaan. Met grote snelheid door de bochten geeft de ene persoon een kick en maakt de ander ziek. Hoe worden achtbanen gemaakt, welke krachten komen er los en wat doet dat met de passagiers. Waarom vliegen ze niet uit de bocht of waarom vallen ze er niet uit als ze over de kop gaan. Daarover vertelt Jurnan Schilder, docent aan de Universiteit van Twente en afgestudeerd op het onderwerp achtbanen.

Expert: Jurnan Schilder


Wordt er in de natuur gesport?

Locatie: De Museumfabriek

Type: hoorcollege

Datum: 13 oktober 2019 10:30 uur

Of er in de natuur gesport wordt is de vraag. Wel zijn er veel dingen in de natuur te vinden, die geschikt zijn voor de mensensport. De manier van bewegen bij dieren en de ‘sportkleding’ die ze dragen zijn erg leerzaam voor onze sporters. Een bekend voorbeeld is het haaienzwempak, dat toegepast is in de topsport. Iemand die dit bestudeert en ook toepast in zijn praktijk van hockeytrainer bij Kampong in Utrecht is Marijn Kolthals Altes. Hij vertelt over ontdekkingen in de natuur, die zijn spelers beter hebben gemaakt.

Expert: Marijn Korthals Altes


Hoe kan een raket rechtsaf slaan?

Locatie: De Museumfabriek

Type: hoorcollege

Datum: 17 november 2019 10:30 uur

In 1957 ging de eerste raket de ruimte in. In hetzelfde jaar nog met een hondje aan boord en in 1961 voor het eerst met een mens. Sinds die tijd zijn er enorm veel raketten naar het heelal gegaan, soms met mensen, vaak ook zonder mensen. Hoe werkt dat nu al deze beweging ver van de aarde. Hoe kun je sturen in de ruimte, hoe kun je lopen op de maan en tot hoever kunnen we de ruimte in. Deze en andere vragen worden beantwoord door Franz Ahne, deskundige van de Coenraad ter Kuile Sterrenwacht.

Expert: Franz Ahne


Hoe meet je de kleinste bewegingen?

Locatie: De Museumfabriek

Type: hoorcollege

Datum: 15 december 2019 10:30 uur

Bij sport is beweging belangrijk. De spieren en de bloedwaarden worden hiervoor onderzocht. Tegenwoordig kan dit met hele kleine apparaatjes, die minder last veroorzaken, maar ook heel nauwkeurig zijn. Dit zijn kleine laboratoriums op een chip. Loes Segerink van het Nano Lab van de Universiteit Twente laat in dit college zien op welke kleine schaal zij het bewegen kunnen onderzoeken. En jullie gaan bekijken wat er gebeurt als we vloeistoffen op kleine schaal gaan manipuleren en hoe we dit slim kunnen gebruiken.    

Expert: Loes Segerink


Informatie

Ieder half jaar start er een nieuwe reeks van de MuseumJeugdUniversiteit. De lezingen worden georganiseerd voor maximaal 60 kinderen (vol=vol) van 8 tot 12 jaar, op zondagochtenden van 10.30 tot 11.30 uur. De kinderen ontvangen voor aanvang van hun eerste college een collegekaart en na afloop van de laatste lezing een diploma. 


Opgeven kan via de site van de MuseumJeugdUniversiteit.

Deelname kost € 20,00. 

  • DATUMZondag 15 september 2019
  • TIJD10:30
  • LOCATIEDe Museumfabriek