De Museumfabriek – Het familiemuseum van Twente - te Enschede

Kerstvakantie in het museum

 • DATUM Zaterdag 24 december 2016
  tot en met
  Zondag 8 januari 2017
 • TIJD11:00
 • LOCATIEMuseum TwentseWelle

In de kerstvakantie is er iedere dag van alles te beleven in het museum. Doe mee aan een van onze vele doe-activiteiten in de Fabriek of kom griezelen in de spinnengrot waar grote dikke harige spinnen wonen. Je kunt ook een kunstige robot bouwen in de workshop van ons vakantieatelier. Zie hieronder wat we allemaal te bieden hebben. 

Vakantieatelier 'De kunstige robot'

Wil jij deze kerstvakantie ook meedoen aan de workshop 'De kunstige robot'? Meld je aan als je tussen de 7 en 11 jaar oud bent en in de vakantie een heel bijzonder technisch bouwwerk wilt maken. Je kunt meedoen op donderdag 29 december of dinsdag 3 januari. 

Wist je dat je met techniek kunstwerken kunt maken? Een kunstige robot bijvoorbeeld! Tijdens het vakantieatelier in Museum TwentseWelle maak je in één dag een technisch bouwwerkje. Dat beweegt, rijdt, trilt of kan zelfs licht geven. Je gebruikt kleine technische materialen zoals batterijen, kroonsteentjes en weerstandjes. Je bouwt met behulp van satéprikkers, ijsstokjes, dopjes van frisdrankflessen en nog veel meer. Hoe draait, zwaait, zwenkt of knippert jouw kunstige robot straks? Kijk hier voor meer informatie


Activiteiten in de doe-fabriek:


Bouw Leonardo’s brug

Om een weg over water te maken, bouwen we bruggen. Bruggen zijn er in alle soorten en maten. De rode brug in het museum, maar ook enorm grote bruggen over woeste rivieren waar vrachtwagen, auto’s en fietsen overheen kunnen.


Ken je Leonardo da Vinci? Wat een knappe kop was dat! Hij werd een paar honderd jaar geleden geboren in Italië. Hij tekende, schilderde en ontwierp de hele dag. Eén van zijn uitvindingen was een brug. Het lijkt misschien hartstikke moeilijk om een brug te bouwen zoals Leonardo dat deed, maar schijn bedriegt. Ook jij kunt het. Van ijsstokjes of van bamboe, jij mag kiezen welk materiaal je gebruikt.

Dromen met draad

Ken je “De draad van Alexander”? Dat is écht een leuk boek (en te koop in de museumwinkel ;)). Het gaat over Alexander en zijn liefde voor de draad. Waar hij ook ging, altijd trok hij zijn draad met zich mee. Hij kon ermee buigen, duwen, vouwen, trekken en knippen.

Alles waarover Alexander droomde, kon hij daarna maken met zijn draad. Jij kunt dat ook. Echt waar. Alles is mogelijk! En als je iets moois gevormd hebt, dan kun je het ook nog prachtig versieren.


Bandjes vlechten

Maak jij weleens een mooie vlecht? In jouw haren (of de haren van jouw zusje of vriendje) of met een mooi koord? In de fabriek kun je jouw eigen gevlochten bandje maken, met de kleuren en kralen die jij het allermooist vindt. Daar kun je een armband, een ketting of een hoofdband van maken. Kies zelf maar.


In de knoop!; een armband met macramé

Knopen is lang niet zo ingewikkeld als het er uit ziet. Jij strikt vast iedere dag jouw schoenveters. Eigenlijk maak je daarbij telkens een knoop. Zie je, je bent al een echte prof! Wist je dat je door heel veel knopen na elkaar te maken, een prachtige armband kunt maken? Dat heet macramé en dat leer je in de fabriek.


Maak je eigen schepnet

Wanneer je dunne draden heel precies knoopt, krijg je een net. Er bestaan veel verschillende netten: zo één die je in een voetbaldoel hangt bijvoorbeeld, maar ook de kousen die jouw oma draagt. Een schepnet heeft een netje met héél kleine gaatjes. Daarmee kun je van alles vangen. Insecten, kikkerdril, spinnetjes… Zo kan het water er wel door, maar dat wat jij vangt blijft zitten. Jij kunt jouw eigen schepnetje maken – met een panty!


Feestend vlechten

Iedere dag is er wel een reden voor een feestje. Echt waar. Verzin maar eens waar jij vandaag graag een feestje voor viert. Heb je het bedacht? Fijn! Dan kun je daarvoor nu een feestmuts maken in de fabriek.


Meneer en mevrouw Pompon

Een wollig bolletje met oogjes, ofwel een pompon! Door draden héél vaak om een kartonnen ring te rijgen, maak je een pompon. Maak jij meneer Pompon, mevrouw Pompoen óf de hele familie?


Het allerkleinste supergroot

Materiaal kan er heel anders uit zien als je het onder de microscoop legt. In de fabriek kunt je dat proberen. Onderzoek je de spin, de vlinder of durf je een héél klein beetje van jouw eigen haar af te knippen?


Mobiles maken

Een mobile is een hanger die precies in balans is. Mobiles hangen vaak ergens binnen of buiten. Gewoon, omdat het er zo mooi uit ziet. Jij kunt jouw eigen mobile maken. Met een kleerhanger! Heb je al bedacht waar je ‘m op gaat hangen?


Schimmels van héél dichtbij

Als je denkt aan schimmels, dan denk je waarschijnlijk aan de groene vlekjes die op brood verschijnen als het te oud is. Vies? Nee hoor, schimmels zijn prachtig! Als je er goed naar kijkt dan zie je hele mooie kleuren, vormen en structuren. Geen enkele schimmel lijkt op de ander. Of toch wel? Bestudeer ze en bekijk ze. Van een afstand, dichtbij, door een loep of microscoop.


Spijkers met koppen

Wist je dat je niet alleen met potlood en papier de prachtigste tekeningen kunt maken? Ook met alleen een stuk hout, wat spijkers en een draad kun je tekenen. Daarvoor moet je eerst flink timmeren. In de fabriek maak je jouw eigen ‘spijkerkunstwerk’ met hout, spijkers en een hamer.


Spinnenkoppen

Spinnen, draden, spinnenwebben, spinnenkoppen. Hoe ziet jouw lievelingsspin eruit? Je maakt ‘m in de fabriek. Veel plezier!


Weven op karton

Weven werd vroeger gedaan op een groot weefraam. Misschien heeft jouw moeder of oma nog wel op een groot weefraam prachtige dingen gemaakt. Maar een weefraam kun je ook heel snel zelf maken én meteen gebruiken. Ga aan de slag met een kartonnen bordje en maak daarna een mooi weefsel.


LED-knuffel maken

Een zelf ontworpen en geknutselde, zachte lichtgevende knuffel van watten, stof en elektronica. Een LED-knuffel! Maak jij een knuffelmeneer, een knuffelmevrouw of een knuffeldier?


De punnikmachien

Punniken, ken je dat? Maak eerst jouw zelfgemaakte punnikmachien van wc-rollen en paperclips en leer daarna hoe je een lange draad punnikt. 


Onze spinnengrot heeft harige bewoners: • DATUM Zaterdag 24 december 2016
  tot en met
  Zondag 8 januari 2017
 • TIJD11:00
 • LOCATIEMuseum TwentseWelle