De Museumfabriek

Expertprogramma Maker Festival

Zowel voorafgaand als tijdens het Maker Festival vindt het expertprogramma plaats; verschillende kleinschalige events, variërend van ontwerp-workshops en artist-talks tot netwerkbijeenkomsten. Vragen die in het expertprogramma aan de orde komen zijn: Welke mogelijkheden bieden nieuwe technieken aan hedendaagse makers en ontwerpers? Hoe ziet de toekomst van robotica eruit? Welk effect heeft kunstmatige intelligentie op de maatschappij?

Night at the museum, workshop Eibert Draisma 

Ontmoette je al eens een pratend koffiezetapparaat, of aaide je een robothondje? En wil je zelf ook eens aan de slag als uitvinder? Dat kan in het atelier van Eibert Draisma!

Speciaal voor de tentoonstelling ‘Ik speel, dus ik ben’ verplaatste Eibert zijn complete atelier van Amsterdam naar Rijksmuseum Twenthe. Hier geeft hij op donderdagavond 19 oktober een inspirerende workshop.

Eibert is ontwerper, uitvinder en kunstenaar. In zijn atelier werkt hij aan tal van bijzondere producten: wijnglaslampen, zingende kamerplanten of een computergestuurde nachtegaal.Tijdens de workshop geeft Eibert een inkijkje in zijn leven als uitvinder. Vervolgens ga je zelf aan de slag: onder Eiberts begeleiding maak je een bijzonder product om mee naar huis te nemen.


De workshop zal worden gegeven op 19 oktober 2017 in het Rijksmuseum Twenthe van 19.30 uur tot 22.00 uur. Kosten zijn 15 euro(Incl. entree tot het museum).Transformer, masterclasses Wout Zweers

Vind je het leuk om zelf ideeën te bedenken en met iemand hierover te brainstormen? Om vervolgens aan de slag te gaan in een werkplaats vol met gereedschappen en machines? Geef je dan op voor de masterclasses Transformer in het Wowlab in Enschede. Transformers zijn robots die in voertuigen veranderen. Deze gemaakte fantasie robots kunnen draaien, buigen of uitvouwen op de meest verrassende manieren.


Tijdens drie masterclasses probeer je diverse materialen uit, leer je werken met verschillende technieken en machines en maak jij je eigen Transformer. Maken, kijken en uitproberen staat hierbij centraal. Stap voor stap word je begeleidt in het verkennen, ontwerpen en bouwen van de Transformer. Wout Zweers is kunstenaar en industrieel ontwerper. Nu runt hij het Wowlab, een fablab op Roombeek waar kunst en techniek samenkomen.


Masterclass 1: Maak kennis met de Transformer

Spelen, uit elkaar halen, wat zit waar, waar is het voor bedoeld, werkt het ook zo? Tijdens de eerste masterclass sloop je een Transformer en zet je deze weer in elkaar. Je wordt je bewust waarom de Transformer zo is gemaakt of wat er ontbreekt. Aan het eind van deze masterclass kijk je anders tegen de Transformers aan.


Masterclass 2: Ontwerp de Transformer

Nu je hebt gezien hoe een Transformer in elkaar zit, onderzoeken we diverse materialen en vormen. Kun je daarmee ook Transformers maken? Zijn de originele en gemaakte onderdelen te combineren? Probeer het zelf uit! Ga tekenen en maak een collages met foto’s. Met verschillende creatieve technieken proberen we in korte tijd een Transformer uit te werken. Aan het eind van deze masterclass sta je in de startblokken om jouw Transformer echt te bouwen.


Masterclass 3: Bouw de Transformer

Het is zover, in deze masterclass werk je jouw idee uit tot een echte Transformer. Ben je klaar om te bouwen? Aan het eind zullen we kijken wat we met onze eigen Transformers kunnen. We zullen enkele kinderen uitnodigen om er keihard commentaar op te geven. Hopelijk hebben we het goed gedaan.


De masterclasses worden gehouden op 31 oktober, 7 november en 14 november van 18.00 uur tot 20.30 uur.Locatie is het Wowlab, Stroinksbleekweg 4a in Enschede.  Kosten zijn 30 euro voor de hele serie, de masterclasses zijn niet los te volgen. Aanmelden kan via zweers@dds.nl.


Robotica, Lezing Edwin Dertien

Edwin Dertien bouwt door kunst geïnspireerde robots en door robots geïnspireerde kunst. Hij is als onderzoeker verbonden aan de groep Robotica en Mechatronica op de Universiteit Twente en werkt als docent voor de opleiding Creative Technology. Als beeldend kunstenaar maakt hij grote robotobjecten voor festivals en exposities.


De hele maand november staat in het teken van Nederland Leest. Dit jaar is het thema robotica. De bibliotheken in Enschede, Hengelo, Almelo en Hardenberg verzorgen in samenwerking met het Maker Festival Twente een bijzonder avondprogramma.


Datum: 2 november 2017 van 19.00 tot 19.30 uur.

Locatie: Bibliotheek Enschede, Pijpenstraat 15, Enschede

Toegang: 2 euro (inclusief koffie/thee).


Datum: 8 november 2017 van 19.00 tot 19.30 uur.

Locatie: Bibliotheek Almelo, Het Baken 3, Almelo

Toegang: Gratis


Datum: 15 november 2017 van 19.30 tot 20.00 uur

Locatie: LOC Hardenberg, Parkweg 1a7, Hardenberg

Toegang: Gratis


Datum: 16 november van 19.30 tot 20.00 uur.

Locatie: Bibliotheek Hengelo, Beursstraat 34, Hengelo

Toegang: 5 euro (inclusief koffie/thee).


Night at the museum, lezing Martijn Snippe

Voor Martijn Snippe is de wijze waarop dieren bewegen een grote inspiratiebron. Hij ontwerpt en analyseert robots. Momenteel werkt hij aan de inmiddels beroemde robot-cheeta, die nu te zien is in ‘Van nul- tot duizendpoot’.


Martijn maakt deel uit van een robot onderzoeksteam van de Universiteit Twente. Het ultieme doel voor dit onderzoeksteam was het maken van een lopende robot. Martijn houdt zich specifiek bezig met het loopmechanisme van de robot. Door heel goed naar de bewegingen van een cheeta te kijken, maakte hij de robot sneller en efficiënter.


Op dinsdagavond 14 december vertelt Martijn over zijn onderzoek en over de toekomst van de robotica. Daarna bezoek je de tentoonstelling ‘Van nul- tot duizendpoot’, voor één keer ’s avonds geopend!


De lezing is op 14 december van 20.00 tot 21.30 uur. in het Museum TwentseWelle. Toegangskosten zijn 7.50 euro (Incl. entree tot het museum).


 SmARTerials, lezing Hellen van Rees

Bij het project ‘SMARTERIAL’ staan gebruik en de toepassing van materiaal centraal. In de beeldende kunst worden materialen als marmer, steen, staal, hout en keramiek al eeuwenlang toegepast. Industriële vormgevers zijn veel minder traditioneel en voortdurend op zoek naar nieuwe materialen, met soms nieuwe eigenschappen en technieken. SMARTERIALS wil deze twee werelden bij elkaar brengen om kennis te delen en tot nieuwe inzichten en toepassingen te komen. Het project bestaat uit een aantal onderdelen waaronder onderzoek, experiment, toepassing, educatie en presentatie.


Een van de gekozen deelnemers is Hellen van Rees. Haar werk kenmerkt zich door het innovatieve materiaal dat gebruikt wordt. Het werk van Hellen werd gepresenteerd tijdens de Fashion Weeks in o.a. Milaan, Londen en Parijs. Tijdens deze lezing presenteert Hellen haar collectie, maar ook haar zoektocht naar nieuwe materialen en technieken.


De lezing van Hellen van Rees is op 19 december om 20.00 uur in de HeARTgallery aan de Drienerstraat in Hengelo. Toegang is gratis.