De Museumfabriek – Het familiemuseum van Twente - te Enschede

Beatlejurkje in collectie TwentseWelle

Dankzij een bedrag van een gulle gever konden wij onlangs een ‘Beatles’ jurkje aankopen. Een collectors item! De stof is gemaakt ter gelegenheid van het eerste en enige concert van The Beatles in Nederland in 1964. 

N.V. Stoomweverij Nijverheid uit Enschede, een bedrijf dat stoffen voor kleding en interieur bedrukte, speelde hier heel handig op in. Ze kochten in Londen de rechten voor het gebruik van de portretten van de bandleden en bedrukten deze op stof. Het werd een grote hit, er werden niet alleen jurkjes, maar ook gordijnen van gemaakt.


Het ‘Beatles jurkje’ is iconisch voor het ontstaan van de jeugdcultuur. Het is een van de eerste kledingstukken in de geschiedenis waarmee jongeren zich onderscheiden van volwassenen.

Een toenmalige verkoopleider schat dat er ongeveer 100.000 meter Beatles-stof naar de detailhandel is gegaan. Niet alleen naar winkels in Nederland, maar ook naar andere West-Europese landen en zelfs naar Amerika, Australië en Afrika.

Naast verschillende Beatles stofstalen van Stoomweverij Nijverheid heeft TwentseWelle sinds 2014 een zelf genaaid Beatles jurkje in bruikleen dat is gedragen in Enschede.


Voor nog geen tientje kon de stof worden aangeschaft; dit waren twee identieke lappen waarmee een rechte jurk zgn. ‘shift dress’ kon worden genaaid zoals te zien is in de bijgevoegde advertentie.

Het jurkje dat TwentseWelle heeft aangekocht is een kant-en-klaar ‘confectie’ model dat onder andere te koop was bij C&A. In de hals zit een etiket met de tekst ‘The Beatles dress, authorized design. Stoomweverij Nijverheid Enschede’


Met dit jurkje is de Beatles collectie van TwentseWelle helemaal compleet!