De Museumfabriek

De Museumfabriek, het nieuwe museum in Enschede

Er is een nieuw museum in Enschede! Een museum van natuur en techniek, van kunst en wetenschap, van vogels, van bloemen, fossielen, machines en van oude en nieuwe dingen. Voor mensen die zich verwonderen, over sterren, planeten, over de blauwe lucht en de wolken daarin. Voor mensen die willen weten waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan. Voor mensen die snappen dat dat te hoog is gegrepen maar die toch blijven zoeken.

Een museum waar het dwarrelende neusje van de esdoorn ze doet denken aan de propellers van een drone. Waar een luipaard in volle vaart door een robot wordt opgejaagd. Waar het fijnste kantwerk grover is dan dat de glasspons weeft uit de kiezel van de zeebodem. Een nieuw museum waar je door een microscoop of telescoop tuurt. 


Waar je je verbaast, leert, creëert, zaagt, tekent, drukt, soldeert, monteert en codeert. Een museum waar natuur, cultuur, kunst, techniek en wetenschap één geheel vormen. 


Een wonderkamer! Een nieuw museum in Enschede. 


Waar we de tijd trotseren - maar waar die nooit stil staat. Een museum waar de toekomst wordt gemaakt. 


Een museum als een fabriek. Dé fabriek - De MuseumfabriekMuseum TwentseWelle ontwikkelde zich de afgelopen tien jaar tot een culturele hotspot in Enschede. Dat heeft meerdere redenen. De in het oog springende collecties op het gebied van natuur- en cultuurhistorie, textiel en de Twentse taal, bijvoorbeeld. En de bijzondere ligging en het gebouw, de voormalige Rozendaal-fabriek in het hart van Roombeek. 


Na een moeilijke bezuinigingsperiode werd Arnoud Odding in 2016 directeur. Hij koos voor een radicaal andere koers. “We hebben onszelf de opdracht gegeven om het meest innovatieve museum van Nederland te zijn; een museum waar het niet draait om passief kijken maar vooral om meedoen en om creativiteit”, aldus Odding. “Een museum voor liefhebbers, voor professionals én voor families, een museum waar mensen elkaar ontmoeten en waar ze graag terugkeren.” 


Die koers wordt nu steeds zichtbaarder. In februari van dit jaar ontving het museum een extra bijdrage van de BankGiro Loterij van maar liefst € 365.000 voor de verdere realisatie van het vernieuwde museum. Dit betekent dat de plannen nog sneller en beter uitgewerkt kunnen worden. Een heel nieuw museum ontstaat. En bij een nieuw museum hoort een nieuwe naam: De Museumfabriek.