De Museumfabriek – Het familiemuseum van Twente - te Enschede

Staphorster Stipwerk - 6+

 • DATUM Zaterdag 6 oktober 2018
  tot en met
  Zaterdag 1 juni 2019
 • LOCATIEDe Museumfabriek

Ga aan de slag in de Makerspace met de speciaal voor het Staphorster Stipwerk gemaakte stempels. Je kunt t-shirts, tasjes, theedoeken of wat je maar wilt bedrukken. Je neemt je kunstwerk natuurlijk mee naar huis. 

Staphorster Stipwerk is een speciale techniek, die wordt gebruikt om handstoffen en andere materialen te bedrukken en daarmee te versieren. Aanvankelijk gebeurde dit op stoffen die werden gebruikt voor de traditionele klederdracht van Staphorst, later ook op allerlei andere gebruiksvoorwerpen.


Dit drukken gebeurt met stempels die zijn gemaakt van materiaal dat in huis voorradig is, bijvoorbeeld klosjes hout of kurken, waarop spijkers, knopspelden en andere stukjes metaal worden bevestigd. De stempels worden in verf gedoopt en aangebracht op het materiaal. Stempels met verschillende motiefjes worden gecombineerd tot patronen.


Niet alleen de motieven, maar ook de kleuren van de stippen hebben een betekenis. De kleurentradities rond de rouw speelden daarbij een belangrijke rol. Zo zijn blauw en groen de kleuren van de rouw, en in rouwperiodes wordt geen rood gebruikt. Het stipwerk is sinds het begin van de 20e eeuw een wezenlijk onderdeel van de Staphorster klederdracht en volkscultuur. (bron: Stichting Staphorster Stipwerk)Materialen

Je kunt Staphorster Stipwerk uitproberen op proeflapjes die in de Makerspace aanwezig zijn. Je kunt natuurlijk ook een t-shirt, theedoek of iets anders wat in de Museumwinkel te koop is bedrukken. 


De Tijdelijke Textieldrukkerij

In De Museumfabriek smelten oude textielambachten en de allernieuwste technieken voor het bedrukken en verven van textiel samen in De Tijdelijke Textieldrukkerij, een tentoonstelling en een textielwerkplaats in één. In de tentoonstelling, die gaat over het verfraaien van textiel door middel van verven en bedrukken, worden in samenwerking met de Textiel Factorij Amsterdam speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte ontwerpen van kunstenaars getoond. Daarnaast zijn prachtige objecten uit de textielcollectie van De Museumfabriek te zien.


De MakerSpace

In de Makerspace, die geheel is ingericht als textielwerkplaats, kan iedereen - jong en oud, ervaren en onervaren - aan de slag met bijzondere verf- en druktechnieken. Er zijn activiteiten die iedere dag te doen zijn in de Makerspace en er is een gevarieerd workshopprogramma dat uitnodigt om zelf te bedenken, ontwerpen en te maken.

 • DATUM Zaterdag 6 oktober 2018
  tot en met
  Zaterdag 1 juni 2019
 • LOCATIEDe Museumfabriek