Blauwdruk- reservedruk met indigo verven - 16+

• DATUMZaterdag 16 februari 2019

Blauwdrukken is een oude techniek afkomstig uit India; een cominatie van ‘reservedruk’ en indigoverven. De term ‘blauwdrukken’ is een beetje misleidend, eigenlijk wordt een wit doek bedrukt. Stempels gedoopt in een afdekpasta ‘reserve’ worden op de stof gedrukt waarna deze blauw geverfd wordt in een indigokuip. Op zaterdag 16 februari leer je Indigo verven van Nederlands grootmeester Gerard van Oosten zelf.

Na het uitwassen van de verf en de afdekpasta verschijnen witte dessins op een blauwe achtergrond. Gerard van Oosten beheerst als enige in Nederland deze bijzondere techniek. Onder zijn begeleiding ga je stof bedrukken met houten motief stempels. Er zijn allerlei stempels aanwezig. Je kunt verschillende soorten stempels combineren tot diverse patronen, motieven herhalen, veranderen, verplaatsen, helemaal zoals jij het wilt.

Daarna wordt de stof geverfd in een koude indigokuip. Indigoverven is een ingewikkeld en fascinerend proces. Wanneer de stof uit de verfkuip wordt gehesen verandert de indigo onder invloed van zuurstof van geel, naar groen tot blauw. De kleur wordt donkerder naarmate de doek vaker ondergedompeld wordt.

Informatie & boeken

Datum: zaterdag 16 februari

Tijd: 10.30 – 16.30 uur

Docent: Gerard van Oosten

Prijs: € 55 *)

Leeftijd: volwassenen

*) Bij min. aantal deelnemers van 10 personen gaat de workshop door, max. 15 personen

Annulering van de workshop kan tot maximaal 3 dagen voor aanvang.

Voor aanmelden voor een workshop kun je in het boekingssysteem hieronder een keuze voor een workshop maken. Als je op de juiste workshop klikt kun je daarna de gewenste datum kiezen en de workshop boeken.

De Tijdelijke Textieldrukkerij

In De Tijdelijke Textieldrukkerij smelten oude textielambachten en de allernieuwste technieken voor het bedrukken en verven van textiel samen. In de tentoonstelling, die gaat over het verfraaien van textiel door middel van verven en bedrukken, worden in samenwerking met de Textiel Factorij Amsterdam speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte ontwerpen van kunstenaars getoond. Daarnaast zijn prachtige objecten uit de textielcollectie van De Museumfabriek te zien.

De MakerSpace

In de Makerspace, die geheel is ingericht als textielwerkplaats, kan iedereen - jong en oud, ervaren en onervaren - aan de slag met bijzondere verf- en druktechnieken. Het gevarieerde activiteitenprogramma nodigt uit om zelf te bedenken, ontwerpen en te maken.

*) De prijs van de workshops en masterclasses zijn incl. entree museum, echter er wordt geen korting gegeven voor Museumkaart, BGL-VIPkaart, Familiejaarkaart, Vriendenpas, CJP-pas e.d.

• DATUMZaterdag 16 februari 2019