De Museumfabriek – Het familiemuseum van Twente - te Enschede

MuseumJeugdUniversiteit: Kleurrijke colleges

  • DATUMZondag 23 juni 2019
  • TIJD10:30
  • LOCATIEDe Museumfabriek

De Museumfabriek organiseert dit voorjaar in het kader van de MuseumJeugdUniversiteit 5 colleges over kleur. Deze colleges zijn voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. Waarom is de lucht blauw? Hoe maakte Rembrandt zijn verf? Kleur uit de oertijd herkennen: kan dat? Waarom is rood mijn lievelingskleur? En... Waarom zijn wespen zwarte met geel? Zijn de vragen die aan bod komen.

Ben jij een echte wijsneus? En wil je meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou! Tijdens de collegereeksen vertellen echte wetenschappers wat je altijd al had willen weten. En als je nog meer wilt weten: op de website van de Museum Jeugd Universiteit staan nog meer lezingen in andere musea.


Programma in de Museumfabriek


Waarom is de lucht blauw?

Datum: 10 februari 2019 10:30


In het eerste college komt natuurkundige Enzo Meijer van de Universiteit Twente vertellen over combinatie van natuurkunde en kleur. Die is namelijk overal om je heen! Bijna alles wat je ziet heeft een kleur, maar hoe komt dat eigenlijk? De blauwe lucht is hier een goed voorbeeld van. Maar is wit ook een kleur? Of zwart? En wat heeft licht en de regenboog hier mee te maken? Genoeg vragen en met natuurkunde kunnen we die gelukkig allemaal beantwoorden.

Expert: Enzo Meijer


Hoe maakte Rembrandt zijn verf?

Datum: 17 maart 2019 10:30


In dit college vertelt beeldend kunstenaar Wim Schot over het maken van verf voor schilderijen in de tijd van Rembrandt. Wat zijn pigmenten en waar worden die gevonden? Welke recepten bedacht Rembrandt voor zijn verf? Hoe kan het dat een schilderij van vroeger er anders uitziet dan een schilderij met de verf van vandaag? Wim Schot is werkzaam bij het Rembrandthuis in Amsterdam. Tijdens zijn college laat hij een aantal technieken zien. Bijzonder is dat dit college gegeven wordt in Rijksmuseum Twenthe. Hier zijn schilderijen uit de tijd van Rembrandt te bekijken.

Expert: Wim Schot


Kleur uit de oertijd herkennen: kan dat?

Datum: 14 april 2019 10:30


In de natuur zijn kleuren ontzettend belangrijk. Denk aan mannetjesvogels, die met hun verenpak hun uiterste best doen om een vrouwtje te versieren. Bij paradijsvogels lijkt dat wel een schoonheidswedstrijd. En de mannetjes van onze inheemse stekelbaarzen verschieten van kleur om het vrouwtje te verleiden, maar ook om de andere mannetjes te laten zien: wegwezen! Welke rol speelden kleuren in de oertijd? Misschien wel dezelfde als nu. En hoe komen we daar dan achter? Dr. Eric Mulder samen met jullie op dit soort vragen in, aan de hand van voorbeelden van fossiele gewervelde dieren.

Expert: Eric Mulder


Waarom is rood mijn lievelingskleur?

Datum: 19 mei 2019 10:30


In de mode, kunst en vormgeving zijn kleuren erg belangrijk. Kijk maar eens bij de H&M en Primark, het eerste wat je ziet zijn de kleuren van de kleding, daarna ga je pas op de details letten. Kleuren trekken ons aan je wordt er blij van! Als de zon schijnt worden kleuren warmer en op een grijze dag lijkt alles meteen kouder. Hoe kun je gebruik maken van ons gevoel bij kleur. Kunstenaars hebben vaak een sterke kleur voorkeur die heel persoonlijk is en die niets met mode te maken heeft. Kleurdeskundige Christine van der Heide laat je veel kleuren in verschillende situaties zien en gaat met jullie kijken hoe jullie die ervaren.

Expert: Christine van der Heide


Waarom zijn wespen zwart met geel?

Datum: 23 juni 2019 10:30


Zodra een zwart-geel-gekleurd insect voorbij komt gaan de alarmbellen rinkelen en slaan we op tilt. Maar, als we goed kijken zijn er veel meer insecten met juist die kleuren. Kleuren bij insecten hebben vaak een betekenis, maar is die betekenis voor ons altijd wel duidelijk? Waarom zijn ze gekleurd zoals ze gekleurd zijn? Bioloog Dr. Paul Beuk van het Natuurhistorisch Museum Maastricht neemt je mee op een kleurentocht door het rijk van insecten en spinnen.

Expert: Paul Beuk


Informatie & aanmelden

Je geeft je op voor vijf colleges voor aanvang van het eerste college. Na afloop ontvang je een certificaat. Deelname kost € 25,00. Voor meer informatie  zie www.MuseumJeugdUniversiteit.nl

Dit najaar start een nieuwe reeks in De Museumfabriek. 

(foto: Martine Goulmy) 

  • DATUMZondag 23 juni 2019
  • TIJD10:30
  • LOCATIEDe Museumfabriek