De Museumfabriek – Het familiemuseum van Twente - te Enschede

Voorjaarsvakantie in De Museumfabriek

De Museumfabriek in Enschede is geen traditioneel museum waar je alleen vanaf een afstandje naar kunstwerken en andere bijzondere objecten mag kijken. Integendeel: je wordt verrast, raakt verwonderd en gaat zelf aan de slag in de Makerspace.

Deze voorjaarsvakantie zijn er verschillende tentoonstellingen te zien. In De droom van het vliegen gaat het over onze wens om te vliegen, die wij hebben afgekeken bij vogels en insecten en zie je bijvoorbeeld een replica van het eerste gemotoriseerde vliegtuig. De tentoonstelling Frankenstein staat helemaal in het teken van de toekomst en staat vol met kunstmatige intelligentie, augmented reality en virtual reality. Oude textielambachten en de allernieuwste technieken voor het bedrukken en verven van textiel smelten samen in De Tijdelijke Textieldrukkerij, een tentoonstelling en een textielwerkplaats in één.


Doe ook mee in de MakerSpace

De Museumfabriek heeft een echte Makerspace met 3D-printers, 3D-pennen, lasercutters, foamcutters en vinylsnijders. In de voorjaarsvakantie zijn er iedere dag veel leuke activiteiten te doen in de Makerspace. Iedereen die de Museumfabriek bezoekt, krijgt een tasje van textiel. De allerjongsten (4+) kunnen de tas bestempelen; wat grotere kinderen kunnen het Staphorster stipwerk of roofdruk uitproberen. Heb je daarna zin in nog een activiteit? Maak dan een bibberbotje! Dit robotje dat werkt op een oude batterij, beweegt zich voort door te bibberen.


Inloopworkshop tekenen: De wereld van Escher

Escher is een beroemde kunstenaar die heel goed was in wiskunde. Maar eigenlijk was hij ook een soort tovenaar. Hij kon namelijk dingen tekenen die niet klopten. Bijvoorbeeld een trap waarop je nooit omhoog zou kunnen komen. Ook maakte hij bijzondere patronen zoals vissen die in vogels veranderden.


Wil je kunnen tekenen als Escher? Tijdens deze workshop nemen we je mee in de wereld van Escher en leren we jou hoe je zo’n gaaf kunstwerk maakt. Je gaat naar huis met een kleurrijk meesterwerk waarvan iedereen zich af zal vragen hoe je dat gemaakt hebt!


De inloopworkshop wordt gegeven op dinsdag 19 en donderdag 21 februari van 11.00 – 17.00 uur en is voor alle kinderen vanaf 8 jaar. Ook jongere kinderen zijn welkom.


Voor deze workshop wordt geen toeslag gevraagd. Vol = vol!


Workshop ‘Ontwerpen met de lasercutter’

Wil jij leren hoe je werkt met een echte lasercutter? Dan kun je deze vakantie meedoen aan een workshop, die wordt gegeven door echte profs. Eerst leer je hoe je een mooi ontwerp op de computer maakt. Vervolgens stuur je jouw ontwerp naar de lasercutter, die jouw ontwerp in dun hout lasert. Natuurlijk mag jouw eigen uitgesneden ontwerp mee naar huis.


De workshop is voor iedereen tussen 8 en 12 jaar en duurt 1 uur. Ze worden gegeven van zaterdag 16 t/m zondag 24 februari en starten steeds om 12.30, 13.45 en 15.00 uur.. Aanmelden via aanmeldingen@demuseumfabriek.nl; geef de gewenste datum en tijdstip aan. Per workshop is er plaats voor 10 kinderen. We berekenen voor deze workshop een toeslag van 5 euro.


Ontdek de sterrenwacht Coenraad ter Kuile

Op het dak van het museum vind je een echte sterrenwacht. Deze is eigenlijk alleen op donkere avonden te bezoeken, maar op zaterdag 16 februari in de voorjaarsvakantie maken we een uitzondering! De medewerkers van de sterrenwacht dan van 13.00 – 17.00 uur aanwezig om de sterrenwacht te laten zien. Jullie gaan met de lift helemaal naar boven, waar de koepel zich opent. Je kijkt met een enorme telescoop niet naar de sterren, het is immers nog licht, maar naar de horizon. Dat is een heel bijzondere ervaring. De mensen van de sterrenwacht kunnen je alles vertellen over sterren, telescopen en de ruimte.


Voor de rondleiding wordt geen toeslag gevraag. Vol = vol!

Tip! Familiekaart

Voor maar € 20 per jaar bezoek je met maximaal 2 volwassenen en 3 kinderen (<18 jaar) het hele jaar door Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek.

Museumcafé Lokaal Roombeek

In de entree van De Museumfabriek vind je museumcafé Lokaal Roombeek. Hier kun je terecht voor verse koffies, gezonde sapjes en de lekkerste taarten en brownies. Heb je grote trek? Er staan ook heerlijke sandwiches op de kaart!

In de voorjaarsvakantie is De Museumfabriek alle dagen geopend van 11.00 – 17.00 uur.