De Museumfabriek – Het familiemuseum van Twente - te Enschede

Wunderkammer

In De Museumfabriek is een spannende, steeds grotere collectiepresentatie te zien. Een groot deel van het museum is omgetoverd tot Wunderkammer. De Wunderkammer is een echte familietentoonstelling: interessant voor volwassenen en superspannend en leerzaam voor kinderen! 

tentoonstellingen

De Wunderkammer wordt in fasen gerealiseerd, maar is vanaf het eerste begin ontzettend de moeite waard om te bezoeken. Nu al  zijn de eerste tentoonstellingen te bewonderen: In de ban van de kever, Wit als nevel/wit als sneeuw, Wicher de Wereldreiziger, Sagen & Legenden, De Nacht, Onderhuids en Draad. Eind 2019 komen daar nog meer tentoonstellingen bij en in het voorjaar van 2020 nog eens 12. Alle objecten die worden getoond, komen uit de eigen collecties. 


In de Wunderkammer verwonder je je over wat de wereld te bieden heeft. Je ontdekt dat jouw botten verdacht veel op die van een mammoet lijken. Je tuurt door sterrenkijkers, recht de nacht in. Je stapt in een magisch witte wereld. Je bekijkt de misschien wel oudste puzzel van Europa, ontdekt hoe bijzonder de kever is en luistert (of huivert) naar Twentse sagen en legenden.


Wunderkammer

‘Wunderkammern’: zo heetten de musea van heel lang geleden. Nu zijn er speciale kunstmusea, natuurhistorische musea, techniekmusea en cultuurhistorische musea, maar in de vijftiende en zestiende eeuw was dat heel anders. Alle bijzondere objecten die rijke mensen toen verzamelden,  werden bij elkaar geplaatst in een Wunderkammer. 


Het tentoonstellen van deze (soms exotische) objecten had een treffende motivatie: het laten zien van de rijkdom van de bezitter en het vertellen van een verhaal. En dat is precies wat De Museumfabriek wenst: het tonen van de prachtige collecties die het museum rijk is én het vertellen van verhalen daarover. 


Kom je verwonderen over de prachtige objecten en ontdek de samenhang der dingen in De Museumfabriek!