‘Ontdooiende permafrost, de joker in het klimaat’

• DATUMDonderdag 16 mei 2019

Opwarming van het klimaat gaat het hardst in het Arctisch gebied. Dat heeft ook grote gevolgen voor de permanent bevroren bodem. Op donderdagavond 16 mei 2019 geeft Ko van Huissteden een lezing over opwarming van het klimaat in het Arctisch gebied ,‘Ontdooiende permafrost, de joker in het klimaat’

Het ijs in de bodem ontdooit langzaam maar zeker. Dat kan de opwarming van het klimaat versterken, doordat er meer broeikasgassen uit de bodem vrijkomen: kooldioxide en het veel sterkere broeikasgas methaan (moerasgas). Maar hoe gebeurt dat precies, is het echt zo erg als het weleens voorgesteld wordt of wordt het gevaar onderschat? Een verhaal over vijftien jaar onderzoek in de Oost-Siberische toendra, Siberische kraanvogels en oude vliegtuigen, veenmossen en kraters, overstromingen in de toendra, de overeenkomsten tussen Nederland en Siberië. En wat is 'yedoma'?

Ko van Huissteden is lid van KNNV Deventer. Hij is van huis uit Kwartairgeoloog /bodemkundige, is gepromoveerd op onderzoek naar permafrost in de laatste ijstijd in Twente en heeft vanaf 2004 onderzoek gedaan in Siberië aan permafrost broeikasgasemissies en toendra ecosystemen. De laatste expeditie was deze zomer. Ko is voor uitgeverij Springer een wetenschappelijk boek aan het schrijven over de koolstofcyclus in permafrost bodems.

Informatie

De lezing wordt op donderdagavond 16 mei gegeven in De Museumfabriek van 20.00 uur tot 22.00 uur. Vrienden van De Museumfabriek/Rijksmuseum Twenthe en leden van KNNV hebben op vertoon van de lidmaatschapskaart gratis toegang, voor niet-leden bedraagt de entree €5,00. Dit is incl. koffie/thee.

• DATUMDonderdag 16 mei 2019