Excursie radiotelescoop Camras te Dwingeloo

• DATUMZaterdag 18 mei 2019

Op zaterdag 18 mei organiseert de Coenraad ter Kuile Sterrenwacht een excursie naar de radiotelescoop in Dwingeloo. Hier verzorgen deskundigen een rondleiding. Wie hieraan mee wil doen kan zich voor 5 mei aanmelden bij e.vandervelde@demuseumfabriek.nl.
Graag aangeven of men zelf kan rijden, dan wel met iemand mee wil rijden.
De rondleiding start om 14.00 uur en men vertrekt bij De Museumfabriek om 12.00 uur. Kosten bedragen € 10,00 pp. incl. vervoer.

Tweede leven

De Dwingeloo Radiotelescoop, in gebruik genomen in 1956, is een van de oudste radiotelescopen ter wereld. Tot 1998 werd de radiotelescoop door ASTRON gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek van de Zon en de Melkweg. Door stilstand werd de telescoop door roestvorming aangetast, maar enthousiaste radioamateurs zagen kans de Dwingeloo Radiotelescoop een tweede leven te geven. Zij richtten in 2007 stichting CAMRAS op en begonnen de telescoop op te knappen en te gebruiken.

De radiotelescoop is vanaf 2009 een rijksmonument, een uniek monument uit de naoorlogse wederopbouwperiode, en is van 2012 tot 2014 grondig gerestaureerd met onder meer subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Voor meer informatie verwijzen we naar de website van de telescoop https://www.camras.nl/

• DATUMZaterdag 18 mei 2019