De Museumfabriek – Het familiemuseum van Twente - te Enschede

MuseumJeugdUniversiteit voorjaar 2020

  • DATUMZondag 15 maart 2020
  • TIJD10:30
  • LOCATIEDe Museumfabriek

Volg vanaf 15 maart de 4 colleges over bouwen aan de MuseumJeugdUniversiteit in de Museumfabriek en word architect. Hoe bouwden de mensen vroeger en hoe gaat het nu? Hoe bouwen ze in andere werelddelen? En hoe bouwen we in de toekomst? Deze en andere vragen komen allemaal aan bod in deze collegereeks! Je gaat ook zelf een huis ontwerpen en bouwen. Je werkt daarbij met een echte lasersnijder.

Ben jij een echte wijsneus? En wil je meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou! Tijdens de collegereeksen vertellen echte wetenschappers wat je altijd al had willen weten. En als je nog meer wilt weten: op de website van de Museum Jeugd Universiteit staan nog meer lezingen in andere musea.


Is architect een veranderend beroep ?

Wie zou vandaag durven beweren dat het niet goed gaat met de architectuur in Nederland. Was er ooit zo’n overvloed van nieuwe voorbeelden en varianten van vormen en materialen? Was er ooit een tijd, waarin zoveel bijzondere oplossingen in de gebouwde omgeving naast elkaar gebouwd werden? Het is haast TE VEEL, al die rijke vormen. Te veel om nog te herkennen waar het echt om draait in architectuur. Waar alles mag en alles kan, hoeft niets meer. Het lijkt dat er nog maar één ding belangrijk is, namelijk zo snel mogelijk iets bedenken wat ‘viral’ gaat en dat heel kort veel aandacht krijgt. Al is het maar voor een paar weken beroemd te zijn. Daarna zien we wel weer verder. Wat valt er voor een architectuurstudent nog te leren? Architect Sander ter Harmsel van LKSVDD architecten geeft in dit college een kleine inkijk in de geschiedenis van de Nederlandse architectuur.


Expert: Sander ter Harmsel

Datum: 15 maart 2020 10:30


Moet je in Australië anders bouwen?

Waar het eerste college ging over architectuur in Nederland, gaat dit college een uitstapje maken. Architectuur is in grote mate sociaal geografisch bepaalt. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het betekent zoiets als: “In Nederland zijn de huizen over het algemeen van baksteen en in Scandinavië bijna allemaal van hout!” Waarom zien gebouwen in de wereld er zo verschillend uit? Hoe bouwt men in andere landen zo anders en welke uitleg hoort daarbij? Architect Ravand Suleiman van LKSVDD architecten laat veel verschillende culturen zien en legt daarbij uit welke gedachte de architect daarbij had. Hierdoor ga je misschien wel anders om je heen kijken.


Expert: Ravand Suleiman

Datum: 19 april 2020 10:30


Hoe bouwen we in de toekomst?

Bij het bouwen van huizen moeten we rekening houden met het klimaat. Hierbij speelt de keuze met welke materialen we bouwen een steeds grotere rol.Wat is een duurzame materiaalkeuze? Is dit beton of hout of zijn er andere oplossingen? Deze vraag houdt ingenieur Olga van der Velde van het NIBE elke dag bezig. Door middel van een quiz vraagt ze wat jullie denken wat een duurzaam materiaal is. In de rest van het college laat ze vervolgens zien hoe dit wordt bepaald.


Expert: Olga van der Velde

Datum: 17 mei 2020 10:30


Hoe bouw ik mijn perfecte huis?

Je gaat zelf aan de slag. Je leert ontwerpen in een computerprogramma om zo zelf je huis te kunnen maken met een echte lasersnijder. Je krijgt al wat tips mee om thuis te kunnen beginnen en bouwt dan in De Museumfabriek jouw eigen huis. Om dit goed te kunnen doen, duurt dit college 2 uur. Het college wordt gegeven door Dennis Klootwijk, expert op het gebied van laser- snijden en 3d printen.


Expert: Dennis Klootwijk

Datum: 14 juni 2020 10:30


Informatie en opgeven

Ieder half jaar start er een nieuwe reeks van de MuseumJeugdUniversiteit. De lezingen worden georganiseerd voor maximaal 60 kinderen (vol=vol) van 8 tot 12 jaar, op zondagochtenden van 10.30 tot max. 12.00 uur. De kinderen ontvangen voor aanvang van hun eerste college een collegekaart en na afloop van de laatste lezing een diploma.

Opgeven kan via de site van de MuseumJeugdUniversiteit.

Deelname kost € 20,00. 

  • DATUMZondag 15 maart 2020
  • TIJD10:30
  • LOCATIEDe Museumfabriek