De Museumfabriek – Het familiemuseum van Twente - te Enschede

Weefdemonstraties in het museum

De tijd dat Twente in een adem werd genoemd met textiel ligt al een tijdje achter ons. De herinneringen aan de ‘Gouden Eeuw’ van Twente, ruwweg tussen 1850 en 1950, zijn terug te vinden in De Museumfabriek. 

Vakmensen uit die voorbije periode schetsen in het museum samen met  recent opgeleide wevers  de ontstaansgeschiedenis van garens en weefsels, van linnen, bombazijn en katoen. Zij vertellen onze bezoekers over de ontwikkeling van agrarische huisnijverheid naar fabrieksarbeid, vaak nog met persoonlijke ervaringen en verhalen uit de praktijk. 


Op gezette tijden demonstreren de wevers van het museum het handweven op een houten getouw uit de 17e eeuw en het machinaal weven op 20ste eeuwse weefgetouwen van uiteenlopende constructies. In de collectie van het museum bevinden zich onder andere een zogenaamd ‘dobby’- getouw, waarop katoenen theedoeken geweven worden en twee imposante jacquard-getouwen, voor onder andere damast weefsels. De oudste ‘power looms’ uit onze collectie hebben nog geen elektromotor; deze worden via een centrale drijfas en drijfriemen aangedreven door een stoommachine, een systeem dat tot ver in de 20ste eeuw leidend was in de industrie. En ook deze stoommachine is Twents pur sang: zij is een van de eerste stoommachines die de Hengelose firma Gebr. Stork & Co vanaf 1868 gebouwd heeft.