De Museumfabriek – Het familiemuseum van Twente - te Enschede

Terugblik: Frankenstein Festival

De Academie van de Verbeelding organiseerde een festival over de toekomst op 6, 7 en 8 november 2015. Een terugblik. 

Zelf bestuurbare drones, medicijnen uit de 3D-printer én superslimme robots die ons werk overnemen. Het tempo waarin innovaties worden bedacht is ongekend hoog. We zijn trots op die extreme vindingrijkheid, maar we zijn ook bang om 21ste-eeuwse monsters van Frankenstein te creëren. Dát was de thematiek van het Frankenstein Festival. 


In drie dagen tijd brachten meer dan 3300 mensen een bezoek aan de Performance Factory, waar het festival werd gehouden. Via de website www.frankensteinfestival.nl kregen bezoekers een indruk van het volledig overzicht van het programma. 


Het Frankenstein Festival vond plaats op 6 november van 11.00 - 18.00 uur, en op zaterdag 7 en zondag 8 november van 12.00 tot 18.00 uur. 

Tijdens dit driedaagse gratis festival voor jong en oud lieten we een glimp van een nieuwe wereld zien. De toekomst is al begonnen. Het Frankenstein Festival wordt gepresenteerd door de Academie van Verbeelding - powered by Rijksmuseum Twenthe, in samenwerking met ArtEZ hogeschool van de kunsten, Museum Boerhaave en vele partners.“Niets zo pijnlijk voor de menselijke psyche als een grote en onverwachte verandering”, schreef Mary Shelley bijna 200 jaar geleden in Frankenstein - or the modern Prometheus. In deze roman creëert wetenschapper Victor Frankenstein een levend wezen uit niet-levende onderdelen. Een echt mens - of een monster?


Het conflict tussen enerzijds de fascinatie en anderzijds de diepe angst voor de mogelijkheden van nieuwe technologieën is opnieuw razend actueel. Uit hoeveel vlees en bloed bestaat de mens in de toekomst eigenlijk nog? 'Hoe maak jij de wereld mooier?' is de vraag die aan alle deelnemers van het festival is gesteld. Iedereen is uitgenodigd om mee te doen, mee te vinden en mee te denken. De bezoekers laten zich verwonderen, beleven de technologie en prikkelen de verbeelding.Impressie van het programma

Pop-up cinema met Concordia, vette kunstprojecten en exposities, vliegen met drones, symposium ‘Homo Technicus’ door ArtEZ studium generale met workshops en lezingen, presentaties, tentoonstellingen en performances van wetenschappers en kunstenaars, op vrijdag een expertmeeting georganiseerd door Rijksmuseum Twenthe en Museum Boerhaave waarbij landelijke en regionale kopstukken op het gebied van mens en technologie samenkomen en het thema Frankenstein onderzoeken, Expo Extravaganza met SETUP Media waarbij bezoekers hun droomtentoonstelling digitaal kunnen vormgeven en vervolgens live kunnen beamen in een live galerie, innovatief brandjes blussen met Twente Safety Campus, een podium met optredens van wetenschappers, singer-songwriters, uitvinders, ondernemers, stand-up comedy, DJ’s die de vraag ‘hoe maak jij de wereld mooier?’ in 15 minuten beantwoorden, GOGBOT video art-gallery, het Frankenstein-FabLab, demonstraties, presentaties en experimenten met Universiteit Twente en Saxion…


Bekijk hier een volledig overzicht van het programma.