De Museumfabriek – Het familiemuseum van Twente - te Enschede

Waanzinnige bijdrage van BankGiro Loterij 

Tijdens het Goed Geld Gala op 20 februari ontving TwentseWelle dit jaar maar liefst twee cheques. Een met de vaste bijdrage van 200.000 euro en een met een extra projectbijdrage van maar liefst 365.000 euro voor de Twentse Museumfabriek. Eerder al verraste Ilse de Lange, ambassadeur van de BankGiro Loterij, directeur Arnoud Odding met dit fantastische bedrag. 

Grote verrassing

Museum TwentseWelle ontvangt jaarlijks, als partner van de BankGiro Loterij, financiële ondersteuning en heeft halverwege 2017 een extra bijdrage gevraagd voor de realisatie van de Twentse Museumfabriek. Dat deze aanvraag gehonoreerd zou worden was een complete verrassing. “Wat een waanzinnig bedrag. Hiermee kunnen we de vernieuwing van TwentseWelle enorm versnellen! Dit is zo ongelooflijk mooi voor de toekomst van het museum”, was de eerste reactie van Odding.


Nieuwe koers

TwentseWelle heeft enkele moeilijke jaren achter de rug waarbij het te maken kreeg met zware bezuinigingen en helaas ook afscheid moest nemen van medewerkers. De nieuwe directeur Arnoud Odding koos voor een radicaal andere koers. “We hebben onszelf de opdracht gegeven om het meest innovatieve museum van Nederland te zijn; een museum waar het niet draait om passief kijken maar vooral om meedoen en om creativiteit”, aldus Odding. “Een museum voor liefhebbers, voor professionals én voor families, een museum waar mensen elkaar ontmoeten en waar ze graag terugkeren.”


Museumfabriek

De Twentse Museumfabriek is de verzamelnaam voor een aantal grote vernieuwingen om dat doel mogelijk te maken. Naast een nieuw auditorium en de aanzienlijk uit te breiden familiewerkplaatsen - die de afgelopen twee jaar al zeer succesvol waren - komt er een Maker Space die niet alleen gebruikt zal worden voor professionals maar ook door ontwerpers, studenten en vooral door educatieve groepen uit het voortgezet onderwijs. Een ander onderdeel van de museumfabriek is het Twentelab waar liefhebbers, kenners en vrijwilligers - ten overstaan van het publiek - aan het werk kunnen met het erfgoed. Dat kunnen ze zowel in een nieuw collectiecentrum met depot, restauratieatelier en fotostudio als in een fors kenniscentrum met bibliotheek en uitgebreide onderzoeksfaciliteiten.


In de museumfabriek wordt gemaakt; vindt educatie plaats; wordt ontwikkeld en wordt het erfgoed bestudeerd. En juist dat erfgoed is bij TwentseWelle ongelooflijk rijk, mede omdat het museum nauw samenwerkt met Rijksmuseum Twenthe. Het Twentelab is daarom een samenwerkingsproject tussen deze beide ‘Roombeekmusea’.

Met de bijdrage van de BankGiro Loterij kan TwentseWelle de beslissende stap zetten naar het museum waar alles draait om creativiteit en meedoen.

Belangrijke steun voor cultureel erfgoed Nederland


Loterij onmisbaar voor cultuur

De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De loterij werft fondsen voor haar culturele partners en geeft bekendheid aan hun werk. Daarnaast wil de loterij cultuur toegankelijk maken voor een breed publiek en cultuur samen vieren. Meer dan 500.000 Nederlanders spelen mee. Zij maken kans op prijzen en dragen met de helft van hun lotprijs bij aan alle vormen van cultuur in Nederland: van molens tot concerten en van festivals tot musea. De BankGiro Loterij kon dit jaar dankzij haar deelnemers bijna 75 miljoen euro bijdragen aan cultuur in Nederland. Twee derde van dat bedrag gaat naar musea, molens en monumenten, zoals het Rijksmuseum, de Hermitage Amsterdam, Vereniging de Hollandsche Molen en het Fries Museum. Een derde gaat naar organisaties, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds en het BankGiro Loterij Fonds, die op hun beurt podiumkunsten, beeldende kunst, festivals, cultuurprojecten en concerten ondersteunen. Sinds 2002 heeft de BankGiro Loterij bijna 788 miljoen euro aan cultuur en behoud van cultureel erfgoed geschonken. De BankGiro Loterij is met de Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze Goede Doelen Loterijen zijn, samen met de Postcode Loterijen in Zweden en het Verenigd Koninkrijk, de op twee na grootste private geldgever aan goede doelen wereldwijd. www.bankgiroloterij.nl (fotocredits: Roy Beusker Fotografie)