De Museumfabriek – Het familiemuseum van Twente - te Enschede

Wright Flyer in 'De droom van het vliegen'

De droom om los te komen van de aarde, om op eigen kracht door het luchtruim te suizen, die achtervolgt ons al eeuwen. Deze droom hadden ook de gebroeders Wright begin 1900. En ze maakten 'm waar: ze maakten het allereerste gemotoriseerde vliegtuig, de Wright Flyer. Die is - met dank aan het Nationaal Militair Museum - te zien in 'De droom van het vliegen'. 

Het allereerste vliegtuig

Het lukte de Amerikaanse broertjes Orville en Wilbur Wright om een vliegtuig te besturen. Met een motor! De eerste gemotoriseerde vlucht ooit kwam op hun naam te staan.

Beide jongens waren niet in de wieg gelegd om te studeren, maar waren wel creatief en heel ondernemend. De broertjes vonden hun ultieme uitdaging in het plan om als allereerste een gemotoriseerde vlucht te maken. Na een aantal mislukte testvluchten met zweefvliegtuigjes lukte het de Wrights in 1900 om de gewenste vleugelvorm te bepalen en na te maken. Dat deden ze met behulp van een provisorische windtunnel en nauwkeurige schaalmodellen. Ook keken ze heel goed naar vogels. Orville Wright zei eens: 'leren vliegen van een vogel, is als leren toveren van een tovenaar’.


Wright Flyer

De broertjes maakten een eigen vliegtuig, de Wright Flyer. Alle jaren van inspanning en onderzoek werden op 17 december 1903 beloond. De Wright Flyer steeg op! Niet één, maar wel drie keer. Bij de laatste poging wist Wilbur bijna 300 meter af te leggen in 59 seconden.