De Museumfabriek – Het familiemuseum van Twente - te Enschede

Workshopprogramma bij De Tijdelijke Textieldrukkerij 

Ben jij ook onder de indruk van alle mooie bedrukte stoffen? Geïnspireerd door al het moois in de tentoonstelling ‘De Tijdelijke Textieldrukkerij’ kun je in de Makerspace zelf aan de slag met 3D printers, 3D pennen, lasercutters, foamcutters en vinylsnijders. Tijdens openingstijden kun je altijd stempelen, blokdrukken of bedrukken door middel van Staphorster stipwerk. De museumwinkel heeft hiervoor een uitgebreid assortiment kant en klare producten van witte of ongebleekte (naturel) katoen.

Workshops

De Museumfabriek biedt tevens een gevarieerd programma-aanbod met bijzondere workshops waarin deelnemers met ervaren textieldocenten aan slag kunnen met de modernste mogelijkheden, maar ook met eeuwenoude technieken in workshops zoals stempelen, blokdruk, batik, Staphorster stipwerk en historische verf maken.


Programma voorjaar 2019

Zondag 13 januari - Sjabloneren - Alke de Kroes

Vrijdag 18 januari - Fotografische blauwdruk op textiel - Dieneke scholten

Zondag 20 januari - Batik - Inge Meijer

Zaterdag 26 januari - Kruisende lijnen drukken - Esther Jongsma

Zondag 10 februari - Verven en drukken met planten - Christine van der Heide

Zaterdag 16 februari - Blauwdrukken/Indigo verven met reservetechniek - Gerard van Oosten

Zondag 17 februari - 1+1 = 3-kleuren Zeefdrukken - Alke de Kroes

Donderdag 21 februari - Shibori, verven met Japanse afbindtechniek - Inge Meijer

Zaterdag 9 maart - Staphorster Stipwerk - Gerard van Oosten

Zondag 10 maart - Dessins ontwerpen - Ludo Klink

Zaterdag 16 maart - Ecoprint, botanische alchemie - Inge Meijer

Zaterdag 23 maart - Zijde verven met looistoffen - Amber Veel


Maak wat je wil

Tenzij anders vermeld kun je zelf kiezen wat je in onze workshops wilt gaan bedrukken; een tas, een t-shirt, een theedoek…van alles is mogelijk. Ook kun je (in overleg met de docent en afhankelijk van de afmetingen en het aantal deelnemers van de workshop) je eigen stof of kledingstuk verven of bedrukken. Alleen natuurlijke materialen als katoen, zijde en wol kunnen worden geverfd. Voor het bedrukken van textiel wordt gebruik gemaakt van verfpasta op waterbasis (Tinta).De Museumwinkel

Voor het bedrukken in de Makerspace heeft de museumwinkel een uitgebreid assortiment kant en klare producten van witte of ongebleekte (naturel) katoen. De geblokte stoffen die ook gebruikt kunnen worden voor het bedrukken  zijn op de weefmachines in De Museumfabriek geweven.


Onze docenten

Textielontwerpster Alke de Kroes houdt zich bezig met kleur- textiel- en druktechnieken. Zij was werkzaam als textieldocent op de kuntsacademie AKI/Artez en dessinontwerper bij textielzeefdrukkerij Studio Bon-Bon in Enschede die zij samen met Christine van der Heide oprichtte.  Amber Veel studeerde in 2011 af aan de Gerrit Rietveld Academie in de richting textiel.

Zij experimenteert met het looien van huiden met verschillende materialen en past deze ook toe voor het verven van textiel. www.amberveel.com Textiel createur, kleur- en verfspecialist Christine van der Heide is als textieldocent verbonden aan Saxion Hogeschool en de kunstacademie AKI/Artez in Enschede. Samen met Alke de Kroes startte ze in 1979 Studio Bon-Bon. www.christinevanderheide.comDieneke Scholten is grafisch vormgever met een bijzondere belangstelling voor grafiek en (analoge) druktechnieken. Ze heeft een eigen bureau voor grafische vormgeving in Enschede. www.studiodas.nl. Ontwerper Esther Jongsma past in haar werk oude en nieuwe technieken toe zoals het bedrukken van textiel met lasergesneden en handgesneden drukblokken. Enkele bedrukte doeken van haar worden in De MuseumFabriek geexposeerd. www.vantot.com.Verfspecialist Gerard van Oosten legt zich naast het Staphorster stipwerk toe op het ‘blauwdrukken’ van stoffen; een oud ambacht waarbij stoffen met een reservepasta worden bedrukt en geverfd in een indigokuip. Gerard maakt stoffen voor bekende modeontwerpers als John Galliano en Walter van Beirendonck. Modedocent- en kimonodesigner Inge Meier onderzoekt en experimenteert met traditionele Japanse verf- en afbindtechnieken. Zij past deze toe in haar eigen ontwerpen. Ludo Klink heeft jarenlange ervaring met het ontwerpen van dessins voor mode- en interieur stoffen. Hij werkte voor bedrijven als Texoprint en grote interieurbureaus.

Naast zijn werk als textieldesigner bij J.B. Textiles in Enschede heeft hij sinds 2005 zijn eigen ontwerpstudio www.studioludo.nl+