De Museumfabriek – Het familiemuseum van Twente - te Enschede

Aan de slag in de Makerspace 

In de Museumfabriek draait het om creativiteit! Waar je in veel andere musea alleen mag kijken, doe je in de Museumfabriek echt mee en ga je zelf aan het werk. Dat kan het allerbeste in de Makerspace. 

De Makerspace

In oktober 2018 is de Makerspace geopend. Hier kunnen grote én kleine mensen aan de slag met 3D printers, lasercutters, foamcutters en vinylsnijders. Er is een uitgebreid programma-aanbod met bijzondere workshops. Makers van alle leeftijden kunnen experimenteren met de modernste mogelijkheden en machines, maar ook met eeuwenoude technieken en gereedschappen. 


Iedere dag in de Makerspace

Er zijn heel veel activiteiten waaraan je op ieder moment van de dag kunt meedoen in de Makerspace. Hieronder vind je een overzicht. 


GRATIS ACTIVITEITEN

- Sjabloneren*, leeftijd 4+

In de Makerspace zijn heel veel verschillende sjabloneren aanwezig, waarmee je een mooi ontwerp kunt maken op een tas die je krijgt bij binnenkomst. In de museumwinkel kun je ook andere producten kopen om te bedrukken, zoals een theedoek of etui. 


- Staphorster Stipwerk*, leeftijd 6+

Maak je eigen stempels voor het Staphorster Stipwerk en bedruk daarmee je tas of iets anders. 


*gratis op proeflapjes en tas; ander textiel (T-shirts etc.) is te koop in de museumwinkel


- Roofdruk, leeftijd 8+, prijs afhankelijk van drager (tas, shirt, etc.)

Voor Roofdruk haal je je ontwerp van de straat, kies bijvoorbeeld uit putdeksels of  schoenzolen, je ontwerp en verf deze in de door jou gewenste kleur waarna je een unieke afdruk maakt op een T-shirt of een tas.  


- Maak je eigen langnek, leeftijd 6+

Een lange bewegende nek met een dierenkop is een indrukwekkend gezicht. Maak je eigen 'exoskelet' - met een mechanische nek die langer of korter wordt, doordat jij het aanstuurt. Bedenk een gave dierenkop die als hoofd dient. Breng het tot leven en wordt een kunstenaar!


BETAALDE ACTIVITEIT

- Bibberbot, leeftijd 10+, €2

Een bibberbotje is een robotje dat zich voortbeweegt door te bibberen. Hoe jouw bibberbotje gaat bewegen, dat zal je niet van tevoren weten. Dat moet je uitproberen. En als je vindt dat jouw bibberbotje anders moet bewegen, dan verander je gewoon iets. Meer poten, of juist minder. Een staart, of juist geen staart. Of je verplaatst de batterij. Alles kan! Je zal zien dat het uiterlijk, dus hie het er uit ziet, uiteindelijk bepaalt hoe het Bibberbotje zich zal voortbewegen. Veel plezier!


- Wobblers maken, leeftijd 6+, €2

Kunstenaar Eibert Draisma bedacht de Wobbler, een gek apparaatje dat werkt op zonne-energie. Jij bedenkt als echte uitvinder/kunstenaar je eigen Wobbler-creatie.