De Museumfabriek – Het familiemuseum van Twente - te Enschede

Een Zomer lang Spelen

 • DATUM Zaterdag 6 juli 2019
  tot en met
  Zondag 1 september 2019
 • LOCATIEDe Museumfabriek

Deze zomer staat De Museumfabriek in het teken van Een Zomer Lang Spelen, vol activiteiten voor jong en oud. Tijdens Een Zomer Lang Spelen zijn in De Museumfabriek spannende, speelse installaties te zien die zorgen voor verbazing en een grote glimlach. Zo zijn de sprookjesachtige ‘Holons’ van Martens & Visser en ‘Hoop’ van Zoro Feigl te bewonderen. 

Je wordt ook zelf uitgenodigd om mee te spelen. Heel even komt magie tot leven bij ‘Spookje' van Peter Zegveld, waarbij met een druk op de rode knop een slap, wit doekje opeens in een spook verandert!Zegvelds Speelstudio

In Zegvelds Speelstudio ga je echt zelf aan de slag. Speciaal voor Een Zomer Lang Spelen! bedacht kunstenaar Zegveld drie bijzondere kunstwerken die je hier kunt maken.


Vaart Wel

Bij deze inloopworkshop laat je jouw zelfgemaakte bootje ronddobberen in de installatie Vaart Wel. Trotseert jouw boot de hoge golven? Iedere dag te doen!


Profielmachine

Bij deze inloopworkshop richt je je eens helemaal op jezelf. Nadat jouw op een muur geprojecteerde schaduw is overgetrokken, maak je jouw eigen profiel in ijzerdraad met de Profielmachine. Iedere dag te doen!


Vogeltje vast, vogeltje vrij

Bij deze inloopworkshop maak je het object ‘Vogeltje vast, vogeltje vrij’. Dat is dat stokje met een kooitje erop. Op de andere kant teken je een vogeltje (of jezelf). Vervolgens draai je het stokje tussen je handen en gaat de magie werken: het lijkt alsof het vogeltje of jijzelf gevangen zitten. Iedere dag te doen!


Makerspace

In de Makerspace van het museum kun je deelnemen aan nog veel meer doe-activiteiten!


The Serpentine

The Serpentine is een zes meter hoge ‘achtbaan’ die zware kogels omhoog takelt en vervolgens naar beneden laat suizen. Een ware beleving! In de hoge, voormalige pakloodsen van De Museumfabriek is deze bijzondere, indrukwekkend grote installatie van Peter Zegveld te zien, die vanwege zijn omvang slechts één keer eerder in Amsterdam te zien was.


Buitenspelen bij Museumcafé Lokaal Roombeek

Bij de ingang van De Museumfabriek vind je Museumcafé Lokaal Roombeek. Hier kun je terecht voor verse koffies, gezonde sapjes, ovenverse taarten en brownies en heerlijke sandwiches voor de hartige trek. Vanaf deze zomer heeft het museumcafé een buitenterras. Hier kun je met leuke buitenactiviteiten Een Zomer Lang Spelen!


TIP! Familiejaarkaart

Wist je dat je De Museumfabriek en Rijksmuseum Twenthe heel voordelig kunt bezoeken? Voor maar 20 euro per jaar bezoek je met maximaal 2 volwassenen en 3 kinderen (<18 jaar) het hele kalenderjaar lang beide musea.


Nog meer in De Museumfabriek: Wunderkammer

In De Museumfabriek is een spannende, nieuwe collectiepresentatie te zien: de Wunderkammer. In de Wunderkammer verwonder je je over wat de wereld te bieden heeft. Je ontdekt dat jouw botten verdacht veel op die van een mammoet lijken. Je tuurt door sterrenkijkers, recht de nacht in. Je stapt in een magisch witte wereld. Je bekijkt de misschien wel oudste puzzel van Europa, ontdekt hoe bijzonder de kever is en luistert (of huivert) naar Twentse sagen en legenden. Het is kortom een echte familietentoonstelling: interessant voor volwassenen en superspannend en leerzaam voor kinderen! 


Een Zomer Lang Spelen in Rijksmuseum Twenthe

Ook Rijksmuseum Twenthe is deze zomer in een plek vol geluid en beweging. Er is een grote tentoonstelling met interactieve installaties van Peter Zegveld te zien. Druk op een knop voor een waar schouwspel van geluiden en werp een blik in het ‘hondenhok’ als je durft.

Het museum is veranderd in een plek vol geluid en beweging, zelfs in de tuin. Peters installaties zijn grappig en vindingrijk, zoals de ridder op een plofkist. Deze familietentoonstelling is leuk voor jong en oud. Een combinatiebezoek met De Museumfabriek is dan ook zeker aan te raden!

Free energy zomer in Tetem! (t/m 15 september)

Breng deze zomervakantie ook een bezoek aan Tetem waar het de hele zomer draait om energie die wordt opgewekt door beweging en natuurkrachten. Fiets jezelf letterlijk over de kop in de tentoonstelling Lost Energy, bouw een zelfrijdende auto op kinetische energie in het Exploring-Lab en experimenteer met verschillende energievormen tijdens de gratis workshops van de Twentse Maakplaatsen.


Openingstijden Tetem:

Tentoonstellingen: maandag t/m zondag van 11.00-17.00

Exploring-Lab: maandag t/m zondag van 13.30 en 16.30

Twentse Maakplaatsen workshops: elke woensdag en zaterdag van 14.00-15.30.


Kijk voor het volledige programma op tetem.nl.


 • DATUM Zaterdag 6 juli 2019
  tot en met
  Zondag 1 september 2019
 • LOCATIEDe Museumfabriek