Op sterrenjacht in de Museumfabriek

• DATUM Onbekend
  • PRIJS P.P€2.50

Online reserveren

Kom jij dit najaar op sterrenjacht? In de Museumfabriek vind je de oudste nog werkende sterrenprojector ter wereld. In de museumhal is een grote donkere koepel gebouwd waarop de projector de sterren projecteert en die precies zo bewegen als in werkelijkheid. Iedere dag zijn er shows die gepresenteerd worden door deskundigen. Zij kennen (bijna) alle geheimen van het heelal. Je moet wel even reserveren voor een bezoek aan de koepel, dat kan hiernaast.

Ontdek de geheimen van het heelal

De antieke projector is in 1924 gemaakt door de firma Zeiss in Jena. Een heel stelsel van radertjes, aangedreven door elektromotoren zorgt ervoor dat de sterren precies zo bewegen als in werkelijkheid. Iedere ster wordt op de koepel geprojecteerd met een lampje. Deze oude projector is veel overtuigender dan de moderne planetaria met digitale beamers die minder contrastrijk zijn. Ervaar de diepzwarte hemel zonder strooilicht van steden (of moderne beamers).

Ter gelegenheid van de komst van dit unieke planetarium organiseert De Museumfabriek deze herfst een uitgebreid programma van shows, colleges, workshops en activiteiten in de Makerspace.

Planetarium Show (reserveren verplicht)

Ervaar de diepzwarte hemel zonder strooilicht van steden (of moderne beamers). Tijdens een

bezoek van 45 minuten vertelt een sterrenexpert over sterrenbeelden, de zon en de maan. De toeslag voor dit programmaonderdeel bedraagt € 2,50 per bezoeker, deze betaalt u aan de kassa. Reserveer je bezoek aan het planetarium rechtsbovenaan deze pagina. Let op! bij de betaling ontvang je een bevestiging van betaling op Rijksmuseum Twenthe.

Makerspace

In de Makerspace van het museum maak je toffe dingen die met het

heelal te maken hebben. Op weekenddagen, woensdagmiddagen en alle dagen in de herfstvakantie.

Rocketproof (ca. 30 minuten)

Vijftig jaar geleden, in 1969, landde de eerste raket op de maan. De astronauten liepen voor het

eerst op deze planeet en zagen vanaf daar de aarde en andere planeten. Het maken van zo’n raket, die mensen 400.000 kilometer de ruimte in kan schieten, daar kan landen en weer terug kan vliegen, kost natuurlijk heel erg veel tijd. Er worden veel proeven en testen gedaan voordat de raket gelanceerd wordt. Ben jij zelf rocket proof? Bouw een raket en test hoeveel meter die zichzelf de lucht in kan schieten!

Op weekenddagen, woensdagmiddagen en alle dagen in de herfstvakantie.

Maak je eigen zonnestelselmobile (ca. 2 uur)

Een zonnestelsel is een planetenstelsel met in het midden een zon, die alles bijeenhoudt. Zoom in op het zonnestelsel waar de aarde deel van uitmaakt. Het bestaat uit heel veel niks, met in het midden ons grootste hemellichaam: de zon. Dit is eigenlijk een ster, maar dan een die heel dichtbij staat. Onder begeleiding schilder je diverse planeten zoals Mars, Neptunus en Uranus en ga je naar huis met een mooie mobile.

Op weekenddagen, woensdagmiddagen en alle dagen in de herfstvakantie. Vol = vol!

TIP!

Start je workshop om 12.00 uur (goed te combineren met een planetariumshow om 15.00 uur)

Start je workshop om 14.00 uur (goed te combineren met een planetariumshow om 13.00 uur)

Sterrenavonden

Op het dak van het museum vind je een echte sterrenwacht. In de herfstvakantie kun je op dinsdag 22 en donderdag 24 oktober van 19.00 – 21.00 uur de sterrenwacht bezoeken. Je gaat met de lift helemaal naar boven, waar de koepel zich opent. Je kijkt met een enorme telescoop naar de sterren, een hele bijzondere ervaring. De mensen van de sterrenwacht kunnen je alles vertellen over sterren, telescopen en de ruimte. Elke 15 minuten kan er een groepje de sterrenwacht in, kom op tijd om een plekje te bemachtigen. Vol = vol!

Naast een bezoek aan de sterrenwacht zijn er sterrencolleges, deze starten om 19.00 uur en om 20.00 uur. Hiervoor geldt een toeslag van € 2,50 p.p. Een kaartje reserveren voor dit tijdstip kan

rechtsbovenaan deze pagina.  Let op! bij de betaling ontvang je een bevestiging van betaling op Rijksmuseum Twenthe. Tijdens deze avonden is het hele museum geopend!

Museon

De projector is eigendom van het Museon in Den Haag, waar de projector ondergebracht werd na een brand in het planetarium in Den Haag in 1976. De laatste jaren is er hard gewerkt door hobby-astronomen Romke Schievink en Ewout Bakker om de projector te restaureren. Duizenden uren zitten erin. Het Museon zal het planetarium in 2020 weer laten zien, maar eerst maakt het nog een tussenstop tussen Jena en Den Haag. Het planetarium zal drie weken lang sterren stralen in De Museumfabriek te Enschede.

• DATUM Onbekend
  • PRIJS P.P€2.50