De Museumfabriek – Het familiemuseum van Twente - te Enschede

Portfolio

Vanaf de start van de Academie van Verbeelding in het vroege voorjaar van 2015 zijn prachtige en inspirerende activiteiten georganiseerd. Hier werp je een blik in het portfolio. 


Metamorphosen - Rijksmuseum Twenthe - januari tot oktober 2015

De ‘metamorfose’ gaat over ongrijpbaarheid; het moment van transformatie waarop iets of iemand buiten alle categorieën valt. Maar ook over identiteit; het is een strategie om een andere rol aan te nemen, een andere kant van jezelf te laten zien, vrijheden te nemen of om iets gedaan te krijgen.

Vanaf de Oudheid tot vandaag de dag zijn schilders, beeldhouwers, theatermakers en schrijvers gefascineerd door deze thematiek. In de hedendaagse kunst, mode, theater, dans en (pop)muziek zijn vragen rondom verandering, identiteit en ongrijpbaarheid zelfs actueler dan ooit. 

De tentoonstelling bestond uit werken van beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers, fotografen en andere beeldenmakers waarin het fenomeen ‘metamorfose’ op een zo scherp mogelijke manier centraal werd gesteld.


Sublime Landscapes in Gaming - Rijksmuseum Twenthe - januari tot augustus 2015

Een coproductie met de Stichting Twente Biënnale. Het thema voor 2015 was de veranderende rol van kunstenaars in de samenleving. De tentoonstelling ging over gamedesign en de mate waarin de innovatieve vormentaal van game-ontwerpers deels is geworteld in de taal van de romantische, of sublieme schilderkunst van eerdere eeuwen. Of hoe de technologisch meest vooruitstrevende ontwerpers veel van de beeldtaal van hedendaagse kunstenaars negeren en juist voortgaan op oudere tradities.


Overkill Festival - Rijksmuseum Twenthe - 24 en 25 januari 2015

Twee dagen en nachten lang werd het museum omgetoverd tot het Mekka voor gamedesigners en andere ontwerpers. In het hele museum, dat 36 uur non-stop was geopend, stonden interactieve installaties op het grensgebied van kunst en technologie. Het was even dé plek voor hardcore gamers en bezoekers die werden ondergedompeld in de game-wereld door performances, lezingen, films en workshops.


‘Dream it, make it, share it!’ - Universiteit Twente - mei en juni 2015

Een inspirerende lezingenserie voor studenten Creative Technology van Universiteit Twente en overige geïnteresseerden. Op vijf vrijdagmiddagen werden de thema's wearable technology, e-motion, sound & light, technopoetry en tech & entrepreneurship uitgediept. Sprekers waren onder andere Sylvain Vries, Edwin Dertien, Kristin Neidlinger, Eric Klarenbeek en Roos Meerman. 


Maker Festival Twente - TETEM - 30 en 31 mei 2015

Heinze Havinga was dit jaar Nederlands trots tijdens SXSW. Met zijn mediabedrijf SETUP maakte hij bijvoorbeeld de projecten Knuffeldrones voor het basisonderwijs en Elegante Algoritmes voor het Gemeentemuseum Den Haag, waarmee hij De Wereld Draait Door haalde. Ondertussen is hij docent bij Saxion. Voor de Academie van Verbeelding ontwikkelde hij twee workshops: 'het digitale schilderij'  en 'games bouwen'.


Symposium van de Verbeelding - Twente Biënnale - 3 juni 2015  

Op het openluchtpodium van de Twente Biënnale organiseerden we een symposium over de toekomst van kunst, technologie, nieuwe media. Dagan Cohen (new media entrepreneur en oprichter Upload Cinema) , Chris Oosterom (artistiek directeur Imagine Film Festival), Elvira van Eijl  (kunsthistorica en docente bij ArtEZ) en Jeroen Jongeleen (autonoom kunstenaar) gaven presentaties over de invloed van nieuwe media op de kunst en gingen daarna met elkaar in discussie. 


Frankenstein Festival - Museum Boerhaave en ArtEZ studium generale - 6/7/8 november 2015


SNAP3 International Printmaking Symposium - Kloster Bentlage Rheine - 13 november 2015 

Kloster Bentlage is een Duitse kunstinstelling uit Rheine. In november 2015 organiseerden zij de derde editie van SNAP, een vierdaags symposium over grafiek. Op vrijdag 13 november bezocht een internationaal gezelschap het Printlab in Rijksmuseum Twenthe en werd in de Gobelinzaal een inspirerende lezing gegeven door kunstenaar Endi Poskovic. 


Printlab - Kloster Bentlage Rheine - oktober 2015 tot en met februari 2016

In aansluiting op SNAP3 richten vijf internationaal opererende kunstenaars dit kunstzinnige laboratorium in. In dit lab - gesitueerd in zaal 30 van Rijksmuseum Twenthe - onderzoeken zij hoe het is gesteld met grafiek in de 21ste eeuw. Om beurten exploreren ze in totaal zes maanden lang de grenzen tussen grafiek, andere kunstdisciplines en de samenleving. Catriona Leahy