De Museumfabriek – Het familiemuseum van Twente - te Enschede

GEWEEST: Weekend van de Wetenschap

Ga je mee op sterrenjacht in De Museumfabriek tijdens het Weekend van de Wetenschap? De oudste nog werkende sterrenprojector ter wereld is namelijk te zien in het museum en hierbij hoort een uitgebreid programma van shows, colleges, workshops en activiteiten.

De oudste nog werkende sterrenprojector ter wereld is dit najaar te zien in De Museumfabriek. De antieke projector is in 1924 gemaakt door de firma Zeiss in Jena. Een heel stelsel van radartjes, aangedreven door elektromotoren zorgt ervoor dat de sterren precies zo bewegen als in werkelijkheid. Iedere ster wordt op de koepel geprojecteerd met een lampje. Deze oude projector is veel overtuigender dan de moderne planetaria met digitale beamers die minder contrastrijk zijn. Ervaar de diepzwarte hemel zonder strooilicht van steden (of moderne beamers).


Ter gelegenheid van de komst van dit unieke planetarium organiseert De Museumfabriek deze herfst een uitgebreid programma van shows, colleges, workshops en activiteiten in de Makerspace. De aftrap van het programma Sterrenjacht is in het Weekend van de Wetenschap op 5 en 6 oktober.


De projector is eigendom van het Museon in Den Haag, waar de projector ondergebracht werd na een brand in het planetarium in Den Haag in 1976. De laatste jaren is er hard gewerkt door hobby-astronomen Romke Schievink en Ewout Bakker om de projector te restaureren. Duizenden uren zitten erin. Het Museon zal het planetarium in 2020 weer laten zien, maar eerst maakt het nog een tussenstop tussen Jena en Den Haag.


Naast het spectaculaire planetarium wordt de bezoeker tijdens het Weekend van de Wetenschap getrakteerd op allerlei activiteiten. Er zijn lezingen en workshops voor het maken van een zonnestelselmobiel en het doen van raketproefjes.


Workshop: Maak je eigen zonnestelselmobile

Het zonnestelsel bestaat uit planeten en de zon, die alles bijeenhoudt. De zon is eigenlijk een ster, maar dan één die heel dichtbij staat. In deze workshop maak je een eigen mobile van het zonnestelsel. Onder begeleiding schilder je diverse planeten zoals Mars, Neptunus en Uranus, die je rondom de zon laat draaien.


Informatie

Tijdens het Weekend van de Wetenschap kun je in De Makerspace van De Museumfabriek tussen 12.00 en 16.00 uur je eigen zonnestelselmobiel maken. Deze mag natuurlijk mee naar huis.

TIP!

Start je workshop om 12.00 uur (goed te combineren met een planetariumshow om 15.00 uur)

Start je workshop om 14.00 uur (goed te combineren met een planetariumshow om 13.00 uur)


Workshop: Rocket proof

Vijftig jaar geleden, in 1969, landde de eerste raket op de maan. De astronauten liepen voor het eerst op deze planeet en zagen vanaf daar de aarde en andere planeten. Het maken van zo’n raket, die mensen 400.000 kilometer de ruimte in kan schieten, daar kan landen en weer terug kan vliegen, kost natuurlijk heel erg veel tijd. Er worden veel proeven en testen gedaan voordat de raket gelanceerd wordt. Ben jij zelf rocket proof? Bouw een raket en test hoeveel meter die zichzelf de lucht in kan schieten!


Informatie

Tijdens het Weekend van de Wetenschap kun je in De Makerspace van De Museumfabriek tussen 12.00 en 16.00 uur je eigen raket maken. Deze mag natuurlijk mee naar huis. 


Planetarium: Sterrenshow

Zodra je de speciaal opgezette, 10 meter grote koepel in het museum binnentreedt weet je meteen dat je onderdeel zal uitmaken van iets bijzonders. Je neemt plaats, de deur sluit en het is pikkedonker: dé voorwaarde voor het scherp kunnen waarnemen van sterren. In de 45 minuten durende show in het planetarium wordt je meegenomen in de bijzondere wereld van sterrenbeelden, migrerende dieren en zonnestelsels. Ook de werking van de unieke Zeiss projector, die de sterren natuurgetrouw weergeeft, komt aan bod.


Boeken van de show

Voor een bezoek aan het planetarium incl. show geldt een toeslag van €2,50 p.p. en er dient een kaartje gereserveerd te worden het reserveringssysteem rechtsbovenaan deze pagina. Bij het bezoek aan het museum betaal je dan nog de normale entree. Let op! bij de betaling ontvang je een bevestiging van betaling op Rijksmuseum Twenthe. 


De shows voor de rest van de herfstvakantie boek je op de pagina Op Sterrenjacht in de Museumfabriek